Antidepressiva – ervaring

Antidepressiva worden meestal gebruikt tegen een depressie maar er zijn ook bepaalde soorten die ingezet worden in de behandeling van chronische pijn. Meestal gaat dit dan om een veel lagere dosis.

Afgelopen jaar ben ik gestopt met een antidepressivum. Het heeft uiteindelijk zes maanden geduurd om te stoppen, ook al ging het dus om een lage dosis.

Ik ben gestopt wegens bijwerkingen. En voor mij waren de negatieve effecten bepalender dan de eventuele pijnvermindering. Ik nam dit medicament al lang en dan is het soms moeilijk om te bepalen wat het effect juist is. Hoeveel pijn zou ik hebben zonder? Wat is het verschil?

Ik heb dit met mijn dokter besproken. In dit geval mijn psychiater en hij raadde mij aan om dit heel langzaam af te bouwen.

Het is heel belangrijk om geen beslissingen te nemen over je medicatie zonder de juiste informatie en daarom bespreek je dit best met een dokter.

Ik dacht dat ik voorbereid was op de mogelijke bijwerkingen die er kunnen zijn als je stopt met medicatie die je al lang neemt. Omdat ik weet dat ik gevoelig reageer op medicatie en ging ik er dus ook vanuit dat dit proces moeizaam ging zijn. Ik verlaagde mijn dosis met een kwart zoals aangeraden en ben dus in vier fasen gestopt.

Ik heb fysiek last gehad van een grieperig gevoel, koorts en stijve spieren. Een ander moment had ik vooral meer last van mijn darmen en maag.

Maar het viel mij vooral op dat toen ik uiteindelijk helemaal gestopt was en ik over de meeste directe symptomen heen was, dat het eigenlijk nog moest beginnen.

Toen ik een week volledig gestopt was, merkte ik een verlies in energie. Maar ook gingen mijn emoties weer meer heen en weer schommelen. En dit ging van vrolijk naar verdrietig en dan ineens apathisch zijn.

Het voelde als een depressie, en ik wist dat dit kon gebeuren als ik stopte, maar ik vond het toch enorm vervelend en angstaanjagend. Ik wist niet hoelang het ging duren en na twee à drie weken vroeg ik mij af of het zou stoppen of blijven.

Nu nog iets meer dan twee maanden later weet ik dat het verbeterd is. En ook dat het de moeite is geweest voor mij.

Ik weet ook dat ik hier totaal niet op voorbereid was. Ik wist niet wat voor bijwerkingen er konden zijn en ik wist ook niet op welke termijn de bijwerkingen zouden verbeteren.

Ook ben ik blij dat ik nu gestopt ben, in meerdere keren. Ik had namelijk al eerder het advies gekregen om gewoon te stoppen, maar ik weet niet of ik dit zou hebben gekund. Misschien dat de bijwerkingen dan veel meer of heftiger aanwezig zouden geweest zijn, en dan zou ik misschien gewoon opnieuw begonnen zijn met mijn medicatie.

Achteraf gezien ben ik dus blij dat ik gestopt ben, ook al heb ik het moeilijker om mijn pijn-niveau handelbaar te houden. Ik vond het belangrijk om te weten dat als je stopt met een antidepressivum het normaal is om je even te voelen alsof je depressief bent, maar dat dit terug weggaat. Maar ik ben geen dokter, en dit is geen medisch advies. Dit is gewoon hoe ik dit ervaren heb.