Winter

Een jaar gaat altijd door dezelfde seizoenen, jaar na jaar op dezelfde manier. De natuur verandert op een bepaalde manier, net als de planten en de dieren. De dagen worden langer en nadien worden ze korter. Ook wij voelen het verschil als het donker en bewolkt is, in plaats van warm en zonnig.

Dit Seizoen is…

Dit seizoen heeft kortere dagen. Het wordt wel eens gezien als een verdrietig seizoen. Je zit binnen onder een dekentje terwijl het buiten regent, of sneeuwt. Het is donker, de zon laat zich weinig zien en als ze er is, geeft ze weinig warmte.

Bij mij gaat dit vaak gepaard met meer pijn en gezwollen gewrichten door ontstekingen. De kou zet zich vast in mijn lichaam en dit heeft tot gevolg dat mijn spieren over heel mijn lichaam verkrampen.

Er is minder positieve energie over om de dag mooi te maken. En mijn neus is verstopt het hele jaar door, maar in de winter lijkt het vaak erger. Net als de hoofdpijn die bonst en soms zelf zijn aandacht zoekt in de vorm van een migraine. Ze zijn misschien hetzelfde, maar voor mij is het samenkomen van deze omstandigheden erg en ik heb gewoon nood aan zon en warmte om op te laden.

Maar is ook positief!

De winter is niet alleen slecht. Je hebt de feestdagen, en de lichtjes die overal de huizen en de straten versieren. De koffie, warme chocolademelk of thee die de warmte terugbrengt terwijl je onder dat dekentje tv kijkt of een goed boek leest.

De winter kan ook gezelligheid brengen. Het is een moment om je te verwennen, met eten, of misschien met tijd voor jezelf en door iets te doen dat jij graag doet: knutselen, gamen of helemaal iets anders.

Zoek de warmte op via een dekentje of een warmte-kussen, een warm bad, of een douche om te ontspannen.

Na de winter komt de lente. En geniet ondertussen van elk beetje zon dat zich laat zien.