De onderzoeksgroep Stimulus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een prestigieuze financiering ontvangen van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) om zijn baanbrekend onderzoek naar chronische pijn voort te zetten, zo kondigde de VUB aan in een persbericht. Neuromodulatie, een techniek die gebruik maakt van elektrische impulsen om pijnsignalen te onderdrukken, biedt een uitweg voor patiënten bij wie andere behandelingen hebben gefaald. Met een totale financiering van 1,5 miljoen euro werkt Stimulus aan innovatieve behandelingen die niet alleen de pijn verminderen, maar ook de kwaliteit van leven van patiënten aanzienlijk verbeteren.
“Ernstige chronische pijn kan mensen volledig uitputten. Ze kunnen niet slapen, niet werken en niet genieten van hun sociale leven. Ze voelen zich gevangen in hun eigen lichaam,” legt professor Maarten Moens, neurochirurg en medeoprichter van Stimulus, uit. “Neuromodulatie biedt een uitweg door verkeerde pijnsignalen te onderdrukken met behulp van elektrische impulsen.
Neuromodulatie is een dure behandeling die alleen wordt vergoed als een eerdere operatie geen verlichting heeft gebracht. Maar 90-95% van de patiënten ervaart een aanzienlijke verbetering na een proefperiode van drie weken.
Een holistische benadering van pijn
Stimulus gaat verder dan pijnbestrijding. ” We houden rekening met de kwaliteit van leven als geheel,” legt professor Lisa Goudman, biostatisticus en medeoprichter van Stimulus, uit. “Slaapkwaliteit, fysieke activiteit en medicijngebruik zijn minstens zo belangrijk als pijnvermindering. Dit holistische perspectief is internationaal alom geprezen en vormt de kern van de onderzoeksaanpak van Stimulus.”
Een van de grootste uitdagingen is het hoge medicijngebruik door patiënten met chronische pijn, met name opiaten. Als onderdeel van het Pianissimo project onderzoekt Stimulus methodes om deze medicijnen geleidelijk en gecontroleerd af te bouwen. “Ontwenningsverschijnselen maken het moeilijk om te stoppen, maar we willen onderzoeken of een gerichte aanpak de kans op succes vergroot,” legt Goudman uit.
Een jaar van strategisch succes
In 2024 koos Stimulus er resoluut voor om financiering aan te vragen – en met succes. Naast een FWO kernklinische aanstelling voor Prof Dr Maarten Moens en een FWO postdoctorale aanstelling voor Prof Dr Lisa Goudman, verzekerde de onderzoeksgroep zich ook van een FWO TBM project en financiering van de Kankerstichting.
“Dankzij deze fondsen kunnen we de continuïteit van ons onderzoek verzekeren en blijven innoveren op het gebied van pijnbestrijding,” legt Maarten Moens uit.
Kennis delen met het publiek
De erkenning van Stimulus maakt deel uit van een breder succesverhaal: binnen het Universitair Medisch Centrum Brussel (UMCOR) hebben niet minder dan vier onderzoekers een mandaat gekregen van het OFW.
Ik lees weer “verkeerde pijnsignalen.”
Onder het containerbegrip ” chronische pijn.. ” Om het simpel te stellen: Wil men nu aub duidelijk zijn over chronische pijn die wordt veroorzaakt door chronische aandoeningen? En chronische pijn die blijft “na genezing” van het letsel/ziekte.