Een consultatie bij de specialist binnen een redelijke termijn? Voor veel patiënten wordt dat steeds moeilijker. Wie kan betalen, krijgt sneller toegang, terwijl anderen gedwongen worden te wachten. Deze evolutie baart ons grote zorgen en dreigt de ongelijkheid in de gezondheidszorg te vergroten. Wat betekent dit voor patiënten? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat zorg voor iedereen toegankelijk blijft?
Wat is gezondheidszorg op twee snelheden?
Gezondheidszorg op twee snelheden betekent dat patiënten met financiële middelen sneller toegang krijgen tot zorg dan zij die het financieel moeilijker hebben. Dit blijkt onder andere uit een recent onderzoek naar de wachtlijsten bij dermatologen in universitaire ziekenhuizen. In sommige ziekenhuizen krijgen patiënten sneller een afspraak als ze bereid zijn een supplement te betalen. Dat is niet alleen oneerlijk, het ondermijnt ook het solidariteitsprincipe waarop onze gezondheidszorg gebouwd is.
De impact op patiënten
Voor mensen met een laag inkomen of een chronische ziekte heeft deze evolutie ernstige gevolgen:
- Langere wachttijden: Patiënten die geen supplementen kunnen betalen, moeten vaak maanden wachten op een consultatie.
- Medische problemen verergeren: Door de lange wachttijden kunnen aandoeningen ernstiger worden, wat leidt tot meer complexe en dure behandelingen op lange termijn en soms tot een blijvend negatief gezondheidseffect.
- Psychologische druk: De onzekerheid over wanneer en of je geholpen wordt, kan stress en angst veroorzaken.
- Hogere medische kosten: Als je niet langer kan wachten en de middelen hebt, kan je beslissen om toch te betalen voor snellere zorg. Met hoge kosten tot gevolg.
Wat zegt het nieuwe regeerakkoord?
Er zijn enkele positieve maatregelen die de financiële toegang tot zorg verbeteren, zoals:
- De uitbreiding van de derdebetalersregeling, waardoor patiënten minder kosten moeten voorschieten.
- De afschaffing van de 25%-regel bij kinesitherapie, waardoor behandelingen beter worden terugbetaald.
- De uitbreiding van de maximumfactuur (MAF) voor mensen die langdurige psychische zorg nodig hebben.
Toch blijven er punten van bezorgdheid, zoals mogelijke sancties voor mensen in arbeidsongeschiktheid en het feit dat de laagste uitkeringen minder stijgen.
Wat kan jij doen om je zorg betaalbaar te houden?
Er zijn verschillende manieren om je zorgkosten te beperken en financiële ondersteuning te krijgen:
- Check of je recht hebt op financiële tegemoetkomingen
Gebruik de brochure financiële tegemoetkomingen van het VPP om te ontdekken op welke steun je recht hebt. Denk aan de verhoogde tegemoetkoming, het statuut van persoon met een chronische aandoening of de maximumfactuur. - Vraag de derdebetalersregeling aan
Zo betaal je enkel je persoonlijk aandeel en schiet je niet het volledige bedrag voor. Vraag dit na bij je zorgverlener. - Ga na of je zorgverlener geconventioneerd is
Niet-geconventioneerde zorgverleners kunnen supplementen aanrekenen. Op de website van het RIZIV kan je checken of en wanneer je zorgverlener de officiële tarieven volgt. - Vraag een Globaal Medisch Dossier (GMD) aan bij je huisarts
Met een GMD krijg je een hogere terugbetaling voor een consultatie bij je huisarts en andere voordelen. - Laat je ziekenhuisfactuur nakijken door je ziekenfonds
Zo weet je zeker dat je geen onterechte kosten betaalt.
Uit goede bron weet ik dat beginnende doktors druk krijgen van hun NIET GECONVENTIONEERDE collega´s om dat ook niet te doen.zowel huisarts als specialisten.
En nu.mafia pŕaktijjken.geld bbij geld!!!!!!
0474 974873
Ik zeg dit gerust openbaar