Als je als ambtenaar tewerkgesteld bent dan heb je recht op een aantal ‘ziektedagen’. Zijn die ziektedagen op dan word je op pensioen gesteld. Zo gaat dat bij overheidsbedrijven. Een verouderde regel die, vooral bij jongeren, voor persoonlijke drama’s zorgt. Hoewel de vorige regering plannen had om dit te veranderen, is er vandaag nog veel onduidelijkheid. Daarom wat meer uitleg…
De hervorming
Tot voor kort had het systeem van het ziektepensioen voor ambtenaren een aantal knelpunten:
- Jonge ambtenaren verdwijnen definitief van de arbeidsmarkt.
- De armoedeval: wie weinig loopbaanjaren heeft, ontvangt een laag ziektepensioen. Dit wordt aangevuld met een supplement gewaarborgd minimum maar de regels om dit te mogen combineren met ander inkomen hiervan zijn te streng.
- De inactiviteitsval: het systeem is zo opgebouwd dat het bijna verboden is om opnieuw te werken, onder andere door de strenge cumulregels. Terwijl een goed systeem zou moeten aanmoedigen om opnieuw te werken.
Welke veranderingen gelden momenteel al?
Kan je door medische redenen je job niet meer uitoefenen? Dan word je sinds 1 januari 2025 niet langer definitief op pensioen gesteld maar wel tijdelijk, voor een periode van maximum 3 jaar. Het definitief ziektepensioen wordt dus vervangen door een tijdelijk ziektepensioen. Wie een tijdelijk ziektepensioen krijgt, zal ook beter begeleid worden waardoor re-integratie op elk moment mogelijk is als je gezondheidssituatie dit toelaat.
- Sinds 1 januari 2025 is het bedrag dat je mag bijverdienen naast je uitkering serieus opgetrokken, waardoor je niet onmiddellijk je supplement gewaarborgd inkomen zal verliezen.
- De regels voor gehuwden zullen versoepelen vanaf 1 januari 2028.
- Er wordt ingezet op een betere begeleiding. Sinds 1 januari 2025 kan Medex inzetten op het begeleiden van ambtenaren die ziek zijn. Medex is de dienst waar ambtenaren mee in contact komen wanneer een vroegtijdige pensionering door ziekte ter sprake komt. Daarnaast voeren zij ook de controles van afwezigheden omwille van ziekte uit bij federale ambtenaren.
Wat zegt het regeerakkoord?
Vanaf 1 januari 2028 voorzag men een afschaffing van het ziektepensioen en zou dit vervangen worden door een Tijdelijke Arbeidsongeschiktheidsuitkering voor Ambtenaren (TAVA). Maar in het regeerakkoord staat dat de nieuwe regering hier niet in meegaat en het systeem laat uitdoven. Ze wil overstappen naar een systeem zoals in de private sector. Wat dit concreet betekent is nog onduidelijk.
De veranderingen sinds 1 januari 2025 blijven voorlopig wel gelden.
Graag nog meer info? Ga dan naar: https://vlaamspatientenplatform.be/nl/advies-en-tips/wat-verandert-er-aan-het-ziektepensioen-voor-ambtenaren