Wat helpt voor lage rugpijn? Niet veel volgens nieuw onderzoek 

De meeste niet-chirurgische en niet-interventionele behandelingen voor lage rugpijn waren niet beter dan placebo in een nieuwe systematische review en meta-analyse, waarbij slechts 10% matige pijnverlichting gaf. 

METHODOLOGIE: 

  • Onderzoekers voerden een systematische review en meta-analyse uit met behulp van gerandomiseerde placebogecontroleerde studies van niet-chirurgische en niet-interventionele behandelingen voor volwassenen met niet-specifieke lage rugpijn. Ze doorzochten vier databases en het Cochrane Central Register of Controlled Trials tot april 2023. 
  • In totaal werden 301 studies opgenomen, die gegevens leverden over 56 verschillende behandelingen of behandelingscombinaties. 
  • De analyse focuste op het effect op de pijnintensiteit bij de eerste evaluatie na de behandeling. De behandelingen werden gecategoriseerd op basis van de duur van de rugpijn (acuut, < 12 weken; chronisch, ≥ 12 weken). 
  • Het risico op bias werd geschat met behulp van de PEDro-schaal en de zekerheid van het bewijs werd geëvalueerd met behulp van de GRADE (Grading of Recommendations Assessment)-benadering.

TAKEAWAY: 

  • Voor acute lage rugpijn werd alleen voor niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen werkzaamheid versus placebo op basis van matige zekerheid van bewijs aangetoond. 
  • Voor chronische lage rugpijn werd werkzaamheid op basis van matige zekerheid van bewijs aangetoond voor vijf behandelingen: oefeningen, spinale manipulatieve therapie, taping, antidepressiva en TRPV1 (transient receptor potential vanilloid 1)-agonisten. 
  • Voor drie behandelingen voor acute lage rugpijn (oefeningen, glucocorticoïdinjecties en paracetamol) en twee voor chronische lage rugpijn (antibiotica en anesthetica) werd geen werkzaamheid op basis van matige zekerheid van bewijs aangetoond. 
  • Over het geheel genomen waren de resultaten voor 20 behandelingen voor acute lage rugpijn en 38 voor chronische lage rugpijn niet-conclusief omdat ze steunden op bewijs van lage tot zeer lage zekerheid.

IN DE PRAKTIJK: 

“De meeste niet-chirurgische en niet-interventionele behandelingen voor lage rugpijn waren niet doeltreffend,” noteerden de onderzoekers. 

“Er zijn meer placebogecontroleerde klinische studies van hoge kwaliteit nodig om de onzekerheid in de werkzaamheidsschattingen te verminderen en er is meer aandacht nodig voor het ontwerp van de placebo’s” van vele behandelingen, voegden ze eraan toe. 

BEPERKINGEN: 

De studie werd beperkt door de variabiliteit in de definities van placebo tussen de studies, de classificatie van vergelijkbare behandelingen ongeacht de toedieningsweg en de exclusie van niet-gepubliceerde studies. De zekerheid in bevindingen werd beperkt door de kleine steekproefgroottes, inconsistente resultaten en heterogene placebokwaliteit. 

BRON: 

De studie werd geleid door Aidan G. Cashin, PhD, Centre for Pain IMPACT, Neuroscience Research Australia, Randwick, Australië. Ze werd op 18 maart online gepubliceerd in BMJ Evidence-Based Medicine. 

1 gedachte over “Wat helpt voor lage rugpijn? Niet veel volgens nieuw onderzoek ”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *