Wereldwijd lijden ongeveer 800 miljoen mensen aan acute rugpijn. Voor slechts enkele van de getroffenen blijft het bij een enkele aanval. 7 van de 10 mensen die herstellen van een episode krijgen binnen een jaar opnieuw last van rugpijn.
Dagelijkse wandelingen van meer dan 30 minuten kunnen het interval verlengen tot de volgende pijnaanval bij mensen die lijden aan rugpijn. Dit blijkt uit de resultaten van een gerandomiseerde studie in The Lancet.
Sportactiviteiten zijn een onderschatte preventie. Regelmatige oefeningen kunnen de rugspieren versterken. Het gaat echter gepaard met kosten en is niet voor iedereen weggelegd. Een eenvoudig en meestal gratis alternatief kunnen regelmatige wandelingen zijn. Het ontbreekt de getroffenen echter vaak aan inzicht en motivatie.
Een team onder leiding van Natasha Pocovi van de Macquarie University in Sydney heeft daarom een programma ontwikkeld waarbij fysiotherapeuten samen met de patiënten een individueel oefenplan opstellen en de patiënten als coach adviseren. In de eerste 12 weken waren er 5 afspraken, na 6 maanden vond er een laatste gesprek plaats.
De bijeenkomsten gingen over het ontwerpen van een oefenplan op maat van de comorbiditeiten van de patiënten. Ze hielden rekening met de tijd en de voorkeuren van de patiënten. Deelnemers kregen ook inzicht over de voordelen van lichaamsbeweging om hun motivatie te vergroten.
De effectiviteit van coaching werd onderzocht in een gerandomiseerde studie van 701 patiënten die op de leeftijd van 54 jaar met een BMI van 30 al 33 episodes van acute LRP hadden gehad. Patiënten werden gelijk gerandomiseerd naar coaching of een controlegroep.
Tijdens de coaching was de motivatie hoog. De stappentellers toonden een toename van 611 stappen per dag. Er was ook een significante toename in snel wandelen (plus 616 stappen/dag) en sportieve activiteit (plus 6,4 minuten/dag). Na afloop van de coaching nam de motivatie echter weer af. Na 12 maanden waren er geen verschillen meer met de vergelijkingsgroep.
Toch heeft de coaching een positief effect gehad. De volgende acute pijnaanval trad op na een mediaan van 208 dagen (95% betrouwbaarheidsinterval 149 tot 295 dagen) vergeleken met een interval van 112 dagen (89-140) in de controlegroep. De frequentie van pijnaanvallen daalde met 28%.
Nathasa Pocovi is overtuigd van het effect van looptherapie. Het is niet precies bekend waarom wandelen rugpijn voorkomt. Het is waarschijnlijk een combinatie van zachte oscillerende bewegingen, een belasting en versterking van de ruggengraatsstructuren en spieren, evenals ontspanning en stressvermindering. Het vrijkomen van endorfine tijdens langere wandelingen kan ook helpen, volgens Pocovi.
Lopen mag!
Sommige rug patiënten, fervente lopers, horen regelmatig dat hardlopen of joggen niet meer geschikt is. Een onderzoek van de Monash University van Melbourne onder de leiding van Christopher Neason zal hen geruststellen.
Voor hun 12 weken durende studie randomiseerden Neason en zijn team 40 patiënten met niet-specifieke, chronische lage rugpijn die al minstens 3 maanden aanwezig was en op de meeste dagen in een gemiddelde week voorkwam. De ene groep voltooide de hardlooptraining, de andere werd gevraagd om hun lage rugpijn op de gebruikelijke manier te behandelen. Ze mochten niet joggen maar andere sporten waren toegestaan.
De gemiddelde therapietrouw was 70,4%. Na 12 weken verbeterde het hardlopen de gemiddelde pijnintensiteit (gemiddeld verschil: -15,30 punten), de huidige pijnintensiteit in week twaalf (-19,35 punten) en fysieke beperkingen (-5,20 punten) in vergelijking met de controlegroep.
De hardlooptraining bestond uit 3 sessies van 30 minuten per week en duurde in totaal 12 weken. Het omvatte een optionele warming-up van 5 minuten en een progressieve, op intervallen gebaseerde training die joggen en wandelen afwisselde.
BRON: MediQuality.be