Er zijn veel studies gepubliceerd over de impact van wisselende neusademhaling op stress en gezondheid, maar daarvan zijn er weinig studies die gecheckt werden door onafhankelijke onderzoeksgroepen.
In een onafhankelijk onderzoek gingen wetenschappers de impact van de wijze van ademhaling op o.a. bloeddruk na bij 21 gezonde volwassenen.
- Ze maten die impact bij:
- rechterneusademhaling;
- linkerneusademhaling;
- wisselende neusademhaling;
- ‘normaal’ ademen;
- gefocust ademhalen tijdens yoga.
- Uit deze experimenten blijkt dat door je linkerneusgat ademhalen je bloeddruk eerder verlaagt. Door je rechterneusgat ademhalen, verhoogt je bloeddruk eerder een beetje.
- Ook bij wisselend ademhalen vermindert je bloeddruk.
- Bewust ademhalen tijdens yoga heeft eveneens een verlagend effect op je bloeddruk (3).
In een recenter onderzoek maten wetenschappers de effecten op beide hersenhelften bij ademhaling door linker- en rechterneusgat.
- De onderzoekers maakten gebruik van een EEG, een methode om hersengolven in het brein te visualiseren.
- Ze vonden dat de proefpersonen inderdaad kalmer werden.
- Ze namen echter geen verschillen waar in de linker- en rechterhersenhelft wanneer je door je linker- of rechterneusgat ademt (4).
Conclusie
Alleen door je linkerneusgat ademhalen of afwisselend door je linker- en rechterneusgat ademhalen, geeft een gevoel van rust. Daardoor daalt je bloeddruk lichtjes. Dat is meer dan waarschijnlijk het gevolg van de focus op je ademhaling. Het komt niet doordat je je linker- of rechterhersenhelft zou beïnvloeden door één neusgat dicht te knijpen. De uitspraak is dus deels waar: door te focussen op ademen door één neusgat, nemen je bloeddruk en hartslag lichtjes af. Dat werkt relaxerend en kan stress verminderen.
BRON: Gezondheid en Wetenschap