Wil je in België hulp voor je rugpijn? Dan moet je eerst naar een (huis)arts, die voorschrijft welke zorg jij nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld zijn: naar een kinesitherapeut gaan, afwachten of medicatie nemen. Dit betekent dus dat je niet meteen, op eigen initiatief en zonder voorschrift naar een kinesitherapeut kan gaan.
In heel wat landen, zoals Nederland, het VK en Australië, is het verhaal anders. Patiënten met lage rugpijn kunnen er meteen en zonder medisch voorschrift naar een kinesitherapeut. Onderzoek in deze landen laat zien dat zo’n directe toegang tot kinesitherapie goede klinische resultaten geeft en dat het gepaard gaat met minder hoge kosten voor patiënt en maatschappij. De vraag is of we deze bevindingen zomaar kunnen vertalen naar het Belgische gezondheidszorgsysteem?
Daarom willen we met deze studie onderzoeken of directe toegang tot kinesitherapie voor lage rugpijn in België ook voor goede klinische resultaten en minder hoge kosten zorgt. Jouw deelname aan deze studie kan dus op termijn leiden tot een heuse hertekening van het zorgpad voor lage rugpijn in België.
Je zal ingedeeld worden in één van twee groepen. Het toeval bepaalt in welke groep je terecht komt. De ene groep wordt door ons meteen doorverwezen naar een kinesitherapeut, die je zonder voorschrift en zonder tussenkomst van een arts zal behandelen. De andere groep verwijzen we door naar een huisarts. Deze bepaalt welke zorgen je nodig hebt en stuurt je eventueel door naar een kinesitherapeut. Ongeacht in welke groep je ingedeeld wordt, je zal doorverwezen worden naar een kinesitherapeut of huisarts vanuit ons netwerk. Hierbij houden we rekening met waar je woont.
Tijdens het verloop van de studie zullen we je een aantal keer vragen een reeks vragenlijsten in te vullen. Dit zal zijn vóór de start van je eerste behandeling, op het einde van elke week dat je behandeling loopt, meteen na de laatste behandeling, en drie maanden, één jaar en twee jaar na de start van je deelname aan de studie.
Je kan als patiënt deelnemen als:
Je op dit moment last hebt van lage rugpijn. Met lage rugpijn bedoelen we pijn die tussen de onderste ribben en de onderkant van de billen zit, met of zonder pijn in één of beide benen.
Deze lage rugpijn al langer dan 24 uur duurt en minder lang dan zes weken.
Je nog niet in behandeling bent voor deze klachten (eventueel innemen van pijnmedicatie niet meegerekend).
Je minstens 18 en maximaal 65 jaar oud bent
Je het afgelopen jaar niet geopereerd werd aan je rug
Je momenteel niet zwanger bent
Je nooit eerder de diagnose van een algemeen pijnsyndroom, zoals fibromyalgie, kreeg.
Inschrijven kan via: https://www.directphysio.be/menu-nl/schrijf-je-in-als-pati%C3%ABnt