Wetenschappers hebben een immuuncel ontdekt die zenuwcellen binnendringt en mogelijk fibromyalgie veroorzaakt. Deze bevinding ondersteunt het toenemende bewijs dat er bij deze aandoening een interactie is tussen immuuncellen en sensorische neuronen, ook wel gevoelszenuwen genoemd. Het onderzoek is uitgevoerd door celbioloog Sara Caxaria die verbonden is aan de Queen Mary University in Londen.
Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische en wijdverbreide pijn, vermoedelijk veroorzaakt door centrale sensitisatie. Dit is het proces waarbij het centrale zenuwstelsel ten onrechte de pijnsignalen versterkt die naar de hersenen worden verzonden. In een studie uit 2021 werden antilichamen van mensen met fibromyalgie bij muizen ingebracht, waardoor de gevoeligheid voor pijn bij de proefdieren toenam. Deze bevinding ondersteunt het vermoeden dat fibromyalgie een auto-immuunziekte is, waarbij immuuncellen een sleutelrol spelen.
In deze nieuwe studie brachten de onderzoekers immuuncellen – genaamd neutrofielen – van fibromyalgiepatiënten in bij muizen. Neutrofielen zijn doorgaans betrokken bij de aangeboren immuunrespons, de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen binnendringende ziekteverwekkers. Eerder onderzoek heeft een opvallend hoog aantal neutrofielen in de bloedbaan van fibromyalgiepatiënten aangetoond. Normaal gesproken worden neutrofielen niet aangetroffen in de weefsels van het zenuwstelsel, maar met behulp van beeldvormingstechnieken werden ze wel waargenomen in de sensorische zenuwen van de proefdieren.
“Deze bevindingen tonen aan dat neutrofielen een essentiële rol spelen bij de ontwikkeling van chronische en wijdverspreide pijn doordat ze de pijnzenuwen binnendringen en de pijnverwerking verkeerd aansturen,” zegt Caxaria. “Nu we dit weten, kunnen we nieuwe deuren openen naar behandelingen voor fibromyalgie.”