De nieuwe On Wheels-app is eindelijk hier! 

Op 1 maart 2024, op de internationale dag van de rolstoel, werd de nieuwe app van On Wheels gelanceerd. 
 
De On Wheels-app bestaat al sinds 2015, maar was toe aan een grote update. We hebben ervoor gekozen om de app volledig vanaf nul te laten bouwen met de laatste technieken en met speciale aandacht voor digitale toegankelijkheid. 
 
De kaart met de verschillende categorieën over publieke gebouwen werd uitgebreid met extra info rond het openbaar domein en publiek transport. In totaal heb je nu de mogelijkheid om te kiezen tussen 24 categorieën, gaande van winkels, restaurants, cafés, parkeerplaatsen, bushaltes, toiletten, en nog veel meer. 
 
Je kunt nog steeds een persoonlijk rolstoelprofiel instellen, met de breedte en hoogte van de ingang, die jij aankunt. We werken ook aan extra profielen, zoals een parkeer-, wandel- en toiletprofiel. Zo zul je de mogelijkheid hebben om zelf beter te bepalen wat toegankelijk is voor jou. 
 
De nieuwe On Wheels-app wil ook inzetten op samenwerking met andere platformen en organisaties. Daarom stellen we al onze data gratis ter beschikking als open data via Openstreetmap. Dit laat ons ook toe om informatie uit te wisselen met steden, gemeenten en overheden, om zo te werken aan een toegankelijker omgeving. We kunnen ook heel wat nieuwe interessante informatie tonen in de app zoals openingsuren en bv. over welk type winkel of restaurant het gaat. Je kunt nu met een Openstreetmap account inloggen om locaties aan te passen of toe te voegen. Deze voldoet aan alle nieuwe Europese regelgeving rond privacy. 
 
De nieuwe app maakt het ook mogelijk om rolstoeltoegankelijke rolroutes te tonen en te combineren met andere categorieën. Zo kun je zien waar er een zitbankje is langs te route of waar je naar het toilet kunt. 
 
De nieuwe app is slechts de start van een nieuw leven voor On Wheels. We hebben zelf ook nog een hele wenslijst van aanpassingen en verbeteringen die al gepland zijn voor de komende maanden. Vooral aan de categorieën parkeerplaatsen en openbaar vervoer is er nog wat werk aan de winkel, alsook de zoekfunctie. Het belangrijkste is dat we met deze nieuwe versie van de app heel wat mogelijkheden hebben voor de toekomst van On Wheels. We willen ook iedereen bedanken voor hun geduld en alle mensen die aan de app hebben gewerkt. 
 
Het On Wheels-team is alvast heel enthousiast voor deze nieuwe start en we kijken ernaar uit om met jullie allemaal de wereld toegankelijker te maken.