Bestaand geneesmiddel kan reumatoïde artritis uitstellen

Kunnen we binnenkort miljoenen mensen over de hele wereld helpen met een nieuw medicijn dat voorkomt dat ze reuma krijgen? Wetenschapsexpert Martijn Peters van de krant Het Laatste Nieuws nam op 20 februari 2024 een nieuwe wetenschappelijke studie over reumatoïde artritis, ‘reuma’ in de volksmond, onder de loep. Een geneesmiddel dat artsen al gebruiken voor de behandeling van reumatoïde artritis zou nu ook ingezet kunnen worden om de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen. De krant suggereert een mogelijke doorbraak voor deze vorm van reuma.

Een nieuwe studie onderzocht of abatacept, een geneesmiddel gebruikt bij reumatoïde artritis, de ziekte ook kan voorkomen bij mensen met een verhoogd risico. Dat blijkt het geval, zo toont het onderzoek, waarin een groep mensen met een verhoogd risico op reumatoïde artritis een jaar lang inspuitingen kreeg met het middel. Zodra de behandeling werd stopgezet, ontwikkelden ze echter toch reuma. Of abatacept reumatoïde artritis zal kunnen voorkomen, is niet zeker.

 

Lees het volledige artikel van Gezondheid en Wetenschap: https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/bestaand-geneesmiddel-kan-reumatoide-artritis-uitstellen