De jungle van de medische platformen

Er bestaan heel wat verschillende platformen waarmee je voorschriften, resultaten van scans of labotesten, vaccinaties of je medische dossier kunt raadplegen. Afhankelijk van welke medische gegevens je nodig hebt of in welk ziekenhuis je behandeld wordt, moet je een ander digitaal platform gebruiken. Dit overzicht helpt je mee op weg.

Mijngezondheid

De website Mijngezondheid is een overkoepelend platform van de federale overheid. Je kan het zien als een centrale toegangspoort tot je medische gegevens. Die gegevens worden daar verzameld, maar ze worden aangeleverd door allerlei andere applicaties.

Zo kan je er je medicatieschema en voorschriften raadplegen, resultaten van labotesten inkijken, maar even goed meer info opzoeken rond orgaandonatie en jouw beslissing daarover registreren. Mijngezondheid is een beveiligd platform. Aanmelden kan onder andere met je elektronische identiteitskaart of de itsme app.

Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie die gebruiksvriendelijker moet worden. Ook zal elke patiënt daar rechtstreeks zijn medisch dossier elektronisch kunnen raadplegen, ongeacht waar hij behandeld wordt. Nu verwijst Mijngezondheid nog door naar aparte patiëntenplatformen. Momenteel wordt alles uitgetest door een aantal gebruikers. Het is de bedoeling dat Mijngezondheid dit jaar nog een update krijgt, al horen we dat het project wat vertraging heeft opgelopen.

CoZo

Ziekenhuizen gebruiken eigen platformen om medische gegevens uit te wisselen met hun patiënten en artsen. Er bestaat geen centraal platform waar alle Belgische ziekenhuizen bij aangesloten zijn. Afhankelijk van in welk ziekenhuis je wordt behandeld, moet je dus een ander portaal gebruiken.

Een van de grootste spelers is het Collaboratief Zorgplatform (CoZo). CoZo is een initiatief van het UZ Gent. Momenteel zijn meer dan 35 ziekenhuizen en 35 psychiatrische instellingen aangesloten.

Het opzet is om snel en veilig medische gegevens uitwisselen tussen patiënten en zorgverleners. Dat kan weliswaar enkel met de expliciete toestemming van de patiënt. De ziekenhuizen kiezen daarna zelf welke gegevens ze precies via het platform delen. Dat kunnen onder andere medische verslagen, resultaten van onderzoeken, medische beelden (bijvoorbeeld CT- of MRI-scans) en voorschriften voor medicatie zijn.

Mynexuzhealth

De applicatie mynexuzhealth is ontwikkeld door het UZ Leuven en wordt gebruikt door de ziekenhuizen en instellingen uit hun netwerk. Waar je via CoZo vooral documenten en testresultaten kunt raadplegen, voegt mynexushealth nog een paar extra mogelijkheden toe.

Het platform is nog meer een centrale plek waar je alle medische info, zoals beelden, voorschriften en verslagen, terugvindt. Maar het werkt ook in de omgekeerde richting. Patiënten kunnen tijdens hun zorgtraject vragenlijsten invullen of een dagboek bijhouden wanneer hun arts daarnaar vraagt.

Bovendien kan je ook afspraken boeken bij de artsen van aangesloten ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Je kan ook facturen van steeds meer ziekenhuizen bekijken en betalen via de applicatie.

Helena

Helena is oorspronkelijk ontwikkeld vanuit de noodzaak om op een veilige manier persoonsgegevens te kunnen delen met patiënten. Artsen kunnen van op afstand een voorschrift maken en kunnen er ook videoconsultaties mee organiseren. Het systeem zorgt voor een rechtstreekse communicatie tussen patiënten en zorgverleners uit de eerste lijn zoals huisartsen of kinesisten. Meer dan 45.000 zorgverleners maken er gebruik van. Het platform fungeert als het ware als een digitale brievenbus voor medische documenten.

Als patiënt moet je je wel eerst registreren. Elk gezinslid met een persoonlijk gsm-nummer en persoonlijk e-mailadres, kan Helena gebruiken. Je kan ook een mandaat laten registreren om iemand anders de toelating te geven om jouw documenten en medische informatie te bekijken en te beheren.

Ook al meer dan 3.800 apothekers maken gebruik van het platform. Wanneer je arts een voorschrift op je elektronische identiteitskaart zet, krijg je daarvan een melding van Helena en kan je dat voorschrift op het platform ook zelf bekijken. Helena is een privé-initiatief van het Vlaamse bedrijf Corilus dat je gratis kan gebruiken.

My Health Viewer

Verschillende ziekenfondsen hebben samen het platform My Health Viewer ontwikkeld. Naast je gegevens over vaccinaties of medicatie en je medisch dossier vind je er ook het dossier van Kind en Gezin over jouw kind.

Even goed vind je op My Health Viewer een overzicht met afspraken voor dokters en algemene informatie over bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, dikkedarmkanker of borstkanker.

BRON: VRT.be