Redomex tegen zenuwpijn terug op Belgische markt

De productie van antidepressiva Nortrilen en Redomex wordt opnieuw opgestart in ons land. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en producent Lundbeck bevestigt het nieuws. Het bedrijf zei op 11 juni nog dat het de medicatie uit de Belgische handel zou halen, hoewel de antidepressiva volgens hulpverleners onmisbaar zijn. “Dit is alvast goed nieuws op de korte termijn en wij blijven zoeken naar een duurzame oplossing”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Op 11 juni kondigde het Deense farmaceutische bedrijf Lundbeck aan dat het de antidepressiva Nortrilen en Redomex uit de Belgische handel zou halen. “Het bedrijf liet weten dat het hen meer kost om de middelen hier op de markt houden, dan dat ze er aan verdienen”, zei Kirsten Catthoor van de Vlaamse vereniging voor Psychiatrie daarover. “Het is dus een louter economisch besluit.”

De ziekenhuisapotheker- en psychiaterverenigingen van ons land trokken meteen aan de alarmbel in een open brief, want de 2 medicijnen zijn volgens hen “essentieel voor de volksgezondheid”. “Die middelen gebruiken we voor mensen met ernstige depressieve klachten, maar ook voor pijnbestrijding”, zei Catthoor. De medicijnen worden jaarlijks door 300.000 à 400.000 Belgische patiënten gebruikt.

Minister Vandenbroucke zei dan ook dat hij van plan was om het bedrijf te sanctioneren. “Zij komen bepaalde wettelijke verplichtingen rond de bevoorrading niet na, met alle gevolgen.”

Lundbeck laat nu weten dat het de medicijnen toch opnieuw aan ons land zal leveren. “De productie van Redomex wordt in de week van 24 juni heropgestart, de productie van Nortrilen in de week van 8 juli”, klinkt het.

 

“We zijn in voortdurend overleg met dit bedrijf en hebben ook stevige druk op hen uitgeoefend, zodat dit bedrijf zijn wettelijke verplichtingen zal nakomen”, zegt minister Vandenbroucke vandaag.

“We hebben ondertussen een 1e goed resultaat behaald, want Lundbeck heeft beloofd om de medicamenten opnieuw te leveren, maar we weten nog niet of dit een kortetermijnoplossing of een engagement op lange termijn is.”

“Patiënten moeten niet panikeren”

Toch wil de minister gebruikers van de medicijnen geruststellen. “Dit is alvast goed nieuws op de korte termijn en wij blijven zoeken naar een duurzame oplossing: ofwel met dit bedrijf, ofwel met andere bedrijven.”

“Patiënten moeten dus niet panikeren”, gaat hij verder. “Het is natuurlijk beter dat dit bedrijf blijft leveren, maar er zijn hoe dan ook oplossingen via de apotheker. Die kan eventueel een magistrale bereiding maken op basis van grondstoffen of een evenwaardig alternatief bestellen in het buitenland.”

Bron: vrt.be