Vanaf 1 januari 2024 krijg je niet langer een factuur wanneer je van het ene naar het andere ziekenhuis wordt vervoerd voor een ingreep of behandeling. Het gepland vervoer tussen ziekenhuizen wordt gratis voor de patiënt. Dat kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke deze week aan.
Ben je opgenomen in het ziekenhuis, dan kan het gebeuren dat je wordt overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis voor een ingreep of behandeling. De voorbije jaren ontvingen we veel klachten hierover. De factuur is vaak erg hoog (enkele honderden euro’s) en dit werd meestal niet vooraf met de patiënt besproken. Samen met Kom op tegen Kanker en het Observatorium voor Chronische Ziekten brachten we dit probleem in 2020 onder de aandacht. Dankzij blijvende inspanningen komt er nu een oplossing die voor patiënten een groot verschil zal maken. Minister Vandenbroucke geeft de ziekenhuizen 13,5 miljoen euro om die kosten te dekken.
Wat verandert concreet op 1 januari 2024?
Patiënten die vandaag naar een ander ziekenhuis vervoerd worden en binnen de 24 uur terugkeren naar het verwijzende ziekenhuizen, of patiënten die tussen campussen van ziekenhuizen vervoerd worden, hoefden vandaag al niets betalen.
Vanaf 1 januari wordt dit principe nu uitgebreid tot al het gepland ’interhospitaal’ vervoer, ook als de patiënt niet binnen de 24 uur terugkeert, en dus in het andere ziekenhuis opgenomen blijft.
Als patiënten dringend en dus niet-gepland doorverwezen worden naar een ander ziekenhuis wordt vandaag een beroep gedaan op de dringende geneeskundige hulpverlening, en wordt een MUG, een PIT (Paramedisch Interventie Team) of een 112-ambulance ingezet. Hier gelden andere kosten en deze veranderen niet.