Webinar 'Invloed van levensstijl op chronische pijn'18/12/2023 - 19:00

Leefstijl en chronische pijn: de sleutel naar een betere behandeling?

Chronische pijn is het meest voorkomende en duurste gezondheidsprobleem in België, maar ook in Europa, Australië en de VS. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt de voorname rol die leefstijlfactoren, zoals aanhoudende stress, slaapproblemen, ongezonde voeding, roken en fysieke inactiviteit, spelen bij het tot stand komen en onderhouden van chronische pijn, ondermeer bij hoofdpijn, nekpijn, artrose, rugpijn, fibromyalgie en pijn na kanker. Bovendien blijken deze leefstijlfactoren de gevoeligheid van het centraal zenuwstelsel (‘centrale sensitisatie’) te versterken, waaruit we kunnen besluiten dat leefstijl het onderliggend mechanisme van chronische pijn beïnvloedt. Stress- en slaapmanagement, bewegingstherapie en voedingsinterventies zijn werkzame onderdelen van de behandeling van chronische pijn waarmee gericht de relevante leefstijlfactoren op maat van patiënt kunnen worden aangepakt. 

Samen ten strijde tegen de chronische pijn pandemie!

Om u te informeren over bovenstaande belangrijke stelling nodigt Pijnpunt u vriendelijk uit op de online infosessie met prof.dr. Jo Nijs op maandag 18 december (19 – 21u).

Prof. dr. Nijs is verbonden aan onderzoeksgroep Pain in Motion, VUB, UZ Brussel en de universiteit van Gotenburg.

Natuurlijk zal er ook voldoende tijd voorzien worden voor het beantwoorden van al je vragen tijdens het webinar via de chatfunctie. Heb jij een vraag die betrekking heeft op de algemene context van het onderwerp van dit webinar dan kan je deze reeds vooraf formuleren bij je inschrijving tot deelname aan deze infosessie.

Iedereen die zich inschrijft zal achteraf de link krijgen om het webinar opnieuw te bekijken.

Deelnameprijs is 5€. Als lid van Pijnpunt vzw kan je gratis deelnemen en hoef je de deelnameprijs van 5€ niet te betalen. Hiervoor kreeg je een mail met een kortingscode.

Iedereen welkom!

Inschrijven