Het langdurig gebruik van spierontspanners kan nuttig zijn voor patiënten met pijnlijke spasmen of krampen en nekpijn, volgens een systematische review van klinische studies, maar ze lijken niet gunstig te zijn voor lage rugpijn, fibromyalgie of hoofdpijn en kunnen bijwerkingen hebben zoals sedatie en een droge mond.
METHODOLOGIE:
- Onderzoekers voerden een systematische review uit om de werkzaamheid van langdurig gebruik (≥ 4 weken) van spierontspanners voor chronische pijn (gedurende ≥ 3 maanden) te evalueren.
- Ze identificeerden 30 gerandomiseerde klinische studies met 1314 patiënten en 14 cohortstudies met 1168 patiënten, gegroepeerd volgens de categorieën lage rugpijn, fibromyalgie, pijnlijke krampen of spasticiteit, hoofdpijn en andere syndromen.
- Baclofen, tizanidine, cyclobenzaprine, eperisone, kinine, carisoprodol, orfenadrine, chlormezanone en methocarbamol waren de spierontspanners die werden beoordeeld in vergelijking met placebo, andere behandelingen of onbehandelde personen.
TAKEAWAY:
- Het langdurig gebruik van spierontspanners verminderde de pijnintensiteit bij mensen met pijnlijke spasmen of krampen en nekpijn. Baclofen, orfenadrine, carisoprodol en methocarbamol verbeterden de frequentie van krampen, terwijl eperisone en chlormezanone respectievelijk de nekpijn en de kwaliteit van de slaap verbeterden bij mensen met artrose in de nek.
- Hoewel sommige studies suggereerden dat spierontspanners de pijnintensiteit verminderden bij mensen met rugpijn en fibromyalgie, werden er geen verschillen tussen de groepen waargenomen. De voordelen die werden gezien bij sommige geneesmiddelen namen af na stopzetting ervan.
- Hoewel tizanidine de pijnintensiteit van hoofdpijn verbeterde, stopte 25% van de deelnemers omwille van bijwerkingen. Hoewel bepaalde spierontspanners pijnverlichting gaven, deden andere dat niet.
- De meest voorkomende bijwerkingen van spierontspanners waren slaperigheid en een droge mond. Andere bijwerkingen waren braken, diarree, misselijkheid, zwakte en constipatie.
IN DE PRAKTIJK:
“Voor patiënten die al langdurig spierontspanners (SMR’s – skeletal muscle relaxants) voorgeschreven krijgen, zijn interventies nodig om artsen te stimuleren om met de patiënt te overleggen over het afbouwen van SMR’s. Dit is vooral het geval voor oudere patiënten voor wie de risico’s op bijwerkingen groter kunnen zijn,” noteerden de auteurs. “Artsen moeten waakzaam zijn voor bijwerkingen en overwegen om het geneesmiddel af te bouwen als de pijn-gerelateerde doelen niet worden gehaald,” voegden ze eraan toe.
BRON:
Deze studie, onder leiding van Benjamin J. Oldfield, MD, MHS, Yale School of Medicine, New Haven, Connecticut, werd op 19 september 2024 online gepubliceerd in JAMA Network Open.
Na 40 jaar fibromyalgie kan ik met grote zekerheid stellen dat carisoprodol in mijn geval de beste pijnstiller was die ooit nam.
In Spanje kon ik het tot 2007 zonder voorschrift in de apotheek verkrijgen onder de naam “myorelax”.Vanaf 2008 werd de verkoop ervan in Europa blijkbaar verboden. Zo spijtig.
Hello, ik vind het product MYORELAX. terug bij ACTIVASTORE.com. Ik zou het wel eens willen proberen omwille van meer dan een jaar slapeloze uren per nacht door pijn /uitstraling Li-been na al twee hernia-operaties v a 35jr. Nu Pijnkliniek met verdeeld resultaat. De Franse www lijkt me best O K. Melatonine v uit USA vrij verkrijgbaar meer dan 20jr ingenomen, doch nu veel minder resultaat. Successsss
Myolastan was dé spierontspanner die bij mij hielp vroeger. Ik nam het enkel indien nodig, enkel als mijn nek weer Kompleet op springen stond. Helaas wordt het ook niet meer verkocht. Ik neem nu soms (zelden) Baclofen, maar dat helpt maar voor een fractie in heel het lijden…