De neurofysioloog Pierre Karli beschreef de slaap als een onmiddellijk en volledig reversibele toestand van bewusteloosheid. Franse volwassenen slapen gemiddeld 6 uur 45 min per nacht. De slaap heeft belangrijke functies. Herstellen, zeker, maar dat niet alleen. De slaap draagt bij tot de preventie van chronische ziektes en voortijdig overlijden, versterkt het immuunsysteem, stimuleert de secretie van hormonen (TSH, prolactine, insuline etc.), bevordert het memoriseren (en dus leren), verbetert de algemene gemoedsstemming en stimuleert de artistieke en wetenschappelijke creativiteit.
Goed slapen is essentieel voor de gezondheid. Maar daarvoor moet je je kamer goed inrichten, leren te ontspannen, letten op je voeding en regelmatige lichaamsbeweging nemen.
Lichaamsbeweging verbetert de trage diepe slaap en vermindert de symptomen van insomnie, vooral als je ’s morgens lichaamsbeweging neemt in de buitenlucht. Of lichaamsbeweging ’s avonds, voor het slapengaan, dat ook doet, is nog voer voor discussie. Intense lichaamsbeweging wordt over het algemeen ontraden, maar in meerdere studies is toch geen negatieve invloed vastgesteld. Als we het hebben over lichaamsbeweging, wordt er echter weinig gesproken over een sedentair gedrag voor het slapengaan. Nochtans zitten heel wat volwassenen urenlang voor ze gaan slapen.
De effecten van korte onderbrekingen van een sedentair gedrag ’s avonds
Vorsers van de Universiteit van Otago, Dunedin, Nieuw-Zeeland, hebben de resultaten gepubliceerd van een studie waarin ze de effecten van herhaalde onderbreking van het sedentaire gedrag ’s avonds op de slaap hebben onderzocht.
Ze hebben hun gerandomiseerde cross-overstudie uitgevoerd bij 28 niet-rokers van gemiddeld 25,6 jaar, van wie 20 vrouwen. De gemiddelde BMI was 29,5 kg/m2. De proefpersonen zaten minstens 7 uur per dag stil waarvan 2 uur ’s avonds. Alle proefpersonen hebben een accelerometer (ActiGraph GT3X+) gedragen gedurende 7 dagen. Op die dagen kregen ze gestandaardiseerde maaltijden.
Beurtelings heeft iedereen met een tussenpoos van 6 dagen deel uitgemaakt van 2 groepen volgens 2 verschillende interventies: SED (lang stilzitten van 17:00-17:30 tot 21:30-22:00 uur) of EXP (lang zitten op dezelfde uren, maar onderbroken door 3 minuten lichaamsbeweging om de 30 minuten in de vorm van 3 reeksen oefeningen van de onderste ledematen gedurende 20 seconden).
De gemiddelde duur van de slaap de avond van de interventie was 29,3 min (p = 0,040) langer in de EXP-groep dan in de SED-groep en de tijd die slapend werd doorgebracht, was gemiddeld 27,7 min langer (p < 0,04). Er is geen significant effect op de efficiëntie van de slaap en het aantal keren dat de proefpersonen ’s nachts wakker werden, vastgesteld (respectievelijk 89% en 17 keer per nacht). Binnen 48 uur na de experimentele condities keerde de slaaptijd weer terug naar het beginniveau. De hoeveelheid fysieke activiteit en de totale duur van sedentariteit per dag veranderden niet.
Korte onderbrekingen van het sedentaire gedrag voor het slapengaan verbeteren dus de slaaptijd, maar je moet dat dan wel elke avond doen.
Bron: MediQuality